середу, 17 травня 2023 р.

18 травня - День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня - День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня вшановуємо пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу комуністичним тоталітарним режимом. 

Формальною підставою для депортації стали обвинувачення кримських татар у масовому дезертирстві та колабораціонізмі, що геть не відповідало дійсності – понад 17 тисяч кримських татар служили в Червоної армії з перших днів війни. Третину учасників партизанського руху, що розгорнувся на півострові, також складали кримські татари.

Спецоперація, у якій було залучено 32 тисячі співробітників НКВД, розпочалася о 3-тій годині ночі. Депортованим (а це були переважно жінки, діти, старі, оскільки усе доросле чоловіче населення воювало) давалося на збори від кількох хвилин до пів години, після чого їх звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, а звідти переповненими, наглухо закритими ешелонами відправляли на «спецпоселення» на схід – в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан. Частина депортованих потрапила на примусові роботи до Московського вугільного тресту, до таборів фронтового резерву та до ГУЛАГу. Дорога тривала до трьох тижнів. Багато депортованих від голоду та хвороб померли в дорозі.

Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі.Йде загарбницька війна…

Напередодні Дня скорботи і пам’яті жертв депортації… в інтернет-центрі відділу обслуговування дорослих користувачів була проведена слайд – бесіда під назвою «18 травня- День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу».


Немає коментарів:

Дописати коментар