суботу, 27 січня 2024 р.

Крути- незгасимий вогонь української волі


Крути- незгасимий вогонь 
української волі

         29 січня Україна вшановує подвиг юних Героїв, що полягли під станцією Крути, захищаючи нашу державу, в далекому 1918 році.

         Бій під Крутами – це героїчно-трагічна подія, яка знаменувала початок національного пробудження українців та усвідомлення святого обов’язку боронити рідну землю, яке зародилося у серцях найкращих представників українського студентства.

          Сьогодні ми  згадуємо ці трагічні  та героїчні події, а також вшановуємо пам’ять загиблих українських юнкерів, студентів та гімназистів, які 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, що за декілька кілометрів від Києва, вступили у запеклий бій з багатотисячним більшовицьким військом .

           Основною метою радянських військ було захопити Київ. Саме цей бій під Крутами зупинив на кілька днів наступ російських більшовиків, тому Центральна Рада змогла ще протриматися у Києві. Це було надзвичайно важливо для делегації УНР на мирних переговорах у Бресті, яка готувала документи про визнання державами Четвертного союзу незалежності України. Завдяки жертовності тих молодих людей, 9 лютого 1918 року Німеччина, Австро-Угорщина, Болгарія і Туреччина визнали УНР самостійною державою. У березні 1918 року Київ був звільнений від більшовиків та уряд УНР повернувся до столиці.

        Полеглі герої були вшановані Центральною Радою, та 19 березня перепоховані на Аскольдовій Могилі в Києві.

      Не можна викреслити з людської пам’яті безсмертний подвиг тих, хто захищаючи українську державність, поклав на її вівтар найцінніше – власне життя. Вічна пам’ять загиблим захисникам ! Героям Слава !

         Напередодні Дня пам’яті Героїв Крут в читальній залі Липовецької публічної бібліотеки  відбувся історичний екскурс під назвою «Крути- незгасимий  вогонь української волі»  на черговому засіданні жіночого клубу «Горлиця». 

Немає коментарів:

Дописати коментар