середа, 17 липня 2024 р.

 Незвичайна жінка… Аристократка духу

Народилася Ольга Петрівна Драгоманова (псевдонім Олена Пчілка ) 17 липня 1849 року на Полтавщині, у місті Гадячі. Поетеса, автор прозових та драматичних творів, перекладач, науковець, фольклорист і етнограф, публіцист, видавець, активна громадська діячка. Вродлива жінка, ніжна й мудра матір, яка виховала геніальну Лесю Українку, виплекала її талант.

Олена Пчілка – перша журналістка та перша жінка- академік. Створила осередок літературного і театрального руху на Волині. Організувала першу українську бібліотеку, поставила декілька українських спектаклів у Луцьку. Збирала вишивки та народні пісні.  Виявляла неабиякі нахили до малювання.

На ниві письменства вона трудилась близько шестидесяти літ. Своєю невтомною працею на терені української культури зробила значний внесок до духовної скарбниці свого народу.

До 175 – річчя від дня народження  Олени Пчілки в читальній залі КЗ «Липовецька публічна бібліотека» на засіданні жіночого клубу «Горлиця» була проведена бесіда – портрет «Незвичайна жінка ... Аристократка  духу».

Немає коментарів:

Дописати коментар