пʼятницю, 6 грудня 2019 р.


«Йому підкорився Еверест»



Уродженцю нашого краю – Василю Копитку випала честь встановити синьо-жовте знамено нашої незалежної держави на Евересті – маківці земної кулі й піти орлиним злетом у безсмертя.
Народився Василь Копитко 7 грудня 1964 року. Дитячі роки пройшли у Липовці. Навчався в Липовецькій ЗОШ І-ІІІ ст. №2. Після її закінчення відслужив в армії. Відразу ж в 1984 році поступив в Одеський медичний інститут, який згодом успішно закінчив. Далі працював лікарем-терапевтом станції швидкої допомоги, в тій же Одесі. Захоплювався альпінізмом.
Щоразу, як тільки син збирався далеко в гори, він неодмінно приїздив до Липовця, погостювати до матусі. Це вже стало його синівською традицією. Так було і в останній раз.
22 березня перша Національна українська експедиція «Еверест – 99» вирушила авіарейсом з Одеси до Непалу. А вже звідти шлях до Гімалаїв.
Вабила земляка-альпініста найвища точка Землі – гора Еверест, що здійнялася до небесного узвіддя заввишки 8848 метрів. Експедиція була з 12 відважних і мужніх хлопців, в числі яких і він, Василь Копитко. Тривала експедиція упродовж 63 днів. Усе йшло за визначеним планом й мало скінчитися, як і було задумано, добутися вершини Евересту напередодні світлого свята – Дня Перемоги.
І вже на сходженні з вершини в ніч з 8 на 9 травня зірвалася шалена хуртовина при сорокаградусному морозі. Група почала спуск в умовах сильної заметі. Василь при пошуку перил до штурмового табору безслідно зник. Двох альпіністів вдалося знайти. а зв’язок з Васильом втратився. І досі залишається невідомою доля досвідченого альпініста, сліди якого загубилися на Евересті.
От і пройшло з того часу вже двадцять років. Ще густіші тумани-сивина вистелили голову його старенькій мамі Нелі Іванівні, яка й сьогодні не втомлюється повторювати, що все не вірить у безслідне зникнення свого сина і чекатиме його повернення, допоки й ряст топтатиме на білому світі.
Сьогодні на фасаді його рідної школи, з якої він пішов колись у самостійне життя, відкрита меморіальна дошка, на якій зазначено, що тут вчився підкорювач Евересту - Василь Копитко. Також в честь альпініста названо одну з вулиць міста. Справжнім злетом у безсмертя став подвиг Василя Копитка. Він не згасне з плином часу.
Напередодні 55-річчя від дня народження Василя Копитка на абонементі відділу обслуговування користувачів Липовецької ЦРБ організовано прес-огляд під назвою «Йому підкорився Еверест».


Немає коментарів:

Дописати коментар