пʼятницю, 10 січня 2020 р.

Свято Василя – Новий рік 
за старим стилем


14 січня - перший день Нового року за старим стилем. Переддень Нового року своєю обрядовістю нагадував переддень Різдва та в народі називався Щедрим Вечором, що пов'язано зі звичаєм готувати багатий святковий стіл, який обов'язково прикрашали скоромні страви. 
Характерною прикметою новорічного свята в Україні було й щедрування - давній народний звичай церемоніальних обходів хат із побажанням щастя членам сім'ї та розквіту господарства. На відміну від колядування, обряд щедрування завжди був в Україні справді народним, позацерковним та незначною мірою відчув на собі вплив християнської церкви. Звідси і його радісне, оптимістичне звучання. До кінця XIX ст. обряд щедрування, увібравши в себе національний колорит та менталітет нашого народу, став явищем народної художньої творчості й таким зберігся і до сьогодні.   
Напередодні   старого Нового року  у читальній залі Липовецької ЦРБ був  організований перегляд літератури  під назвою « Свято Василя – Новий рік за старим стилем» , для користувачів бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар