середу, 29 січня 2020 р.

Крути: і сум, і біль, і вічна слава


Сьогодні, 29 січня, в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут. Саме у цей день, у 1918 році поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, відбувся бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень бійців, які захищали підступи до Києва. Бій тривав лише 5 годин, і для перебігу військових дій громадянської війни вирішального значення не мав, але завдяки героїзму української молоді, яка загинула у нерівному бою, на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.
До Дня пам’яті героїв Крут в читальній залі Липовецької центральної районної бібліотеки була презентована  тематична викладка літератури під назвою «Крути : і сум, і біль , і вічна слава », для користувачів бібліотеки.
Серед представлених на   викладці літуратури  – книга «Крути, січень 1918 року», куди увійшли невідомі і маловідомі документи, свідчення, спогади учасників бою під Крутами.
Зацікавлять  користувачів матеріали видань «Героїка трагедії Крутів», збірка «Крути», Зарицький В. «Крутянська подія», Байдаченко А. «День перед вічністю». В цих виданнях на основі спогадів учасників бою, роздумах сучасників осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни. Ми повинні знати історію, що вмита кров’ю і сльозами.
Минають роки, та пам'ять про юнаків, які полягли під Крутами, не загине повік.


__________________________




Герої Крут: блокпост пам’яті


29 січня – День пам’яті героїв Крут – саме там, у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності своєї Батьківщини. Назва невеликої станції Крути, що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач-Київ, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність.
Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі…
На абонементі відділу обслуговування Липовецької ЦРБ було проведено урок мужності для юнацтва під назвою «Герої Крут: блокпостпам’яті» до Дня пам'яті Героїв Крут.




Немає коментарів:

Дописати коментар