середа, 7 серпня 2024 р.

Із забуття – в безсмертя

 Із забуття – в безсмертя

    Пантелеймон Куліш  – український письменник, поет, мовознавець, фольклорист, етнограф, перекладач, критик, редактор, історик, науковець, енциклопедист, філософ історії, видавець

    Його здобутки надзвичайно вагомі: він написав перший в українській літературі історичний роман «Чорна рада», був засновником першого українського часопису «Основа» і першої в російській імперії української друкарні, чим сприяв появі значної кількості українських творів та появі нових імен у літературі. Саме Пантелеймон Куліш в середині ХІХ століття став одним із зачинателів української літературної критики, першим перевів на наукову основу фольклористику, запроваджуючи стенографічну точність записів. Двома томами «Записок о Южной Руси» започаткував 12-томну енциклопедію українського фольклору та етнографії. Пантелеймону Кулішу належить особлива заслуга за створення нового українського правопису («кулішівки») та першого українського букваря – «Граматки», які сприяли розвитку національної освіти в Україні.

    Відділом обслуговування дорослих користувачів презентовано книжкову виставку «Із забуття – в безсмертя» до 205-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша.

Немає коментарів:

Дописати коментар